RESTORANAS Da ANTONIO

Vilniaus g. 23, Vilnius

Lietuviļæ½ English По-русски
Pradžia
Apie restoraną
Paslaugos
Banketai
Naujienos
Kontaktai
Atsiliepimai
Kiti Da ANTONIO restoranai

Da Antonio restoranų tinklas priklauso tarptautinei gurmanų gildijai

Naujienos

2010-09-13
 
„Da Antonio“ restoranų grupė įgyvendino lėto maisto idėją
 

Daiva Norkienė, žurnalas "Veidas"

Lėto maisto (angl. - slow food) filosofija - priešingybė greitam maistui ir jo kultūrai. Prieš penkerius metus lėto maisto gamybos metodiką įdiegusi ir sėkmingai išplėtojusi „Da Antonio“ itališkų restoranų grupė visuomenei pristatė naująją valgymo bei poilsio strategiją.

„Slow food“ judėjimas prasidėjo Italijoje kaip priešprieša greito maisto ir spartaus gyvenimo tempo kultūrai. Maisto gamyba neturi kenkti žmonių sveikatai, aplinkai ir gyvūnams; didelis dėmesys turi būti skiriamas kulinarijos paveldui, tradicijoms, o valgymo procesas turi būti malonus.

Prieš greito maisto košmarą

„Mes nekonkuruojame su greito maisto restoranais, bet norime parodyti kitokios maitinimosi filosofijos privalumus”, - sakė „Da Antonio“ restoranų grupės rinkodaros vadybininkas ir patarėjas maisto bei vyno klausimais italas Francesco Di Marco. Anot žinovo, „slow food“ filosofija - tai maisto paruošimo ar vartojimo būdas, priešingas šiuolaikiniam greito maisto košmarui. Tai ir garantija, kad atstumas tarp maisto produkto ir galutinio vartotojo - mažas, o laiko tarpas, per kurį maisto produktas pasiekia vartotoją, – trumpas.

Jei gali danai ir švedai...

Skandinavijoje lėto maisto tradicijos įsitvirtino gana seniai. Tai pasiteisino ne tik kaip kultūrinis, gastronominis reiškinys, bet ir ekonomiškai. Žinomas ne vienas sėkmingas norvegų, danų ar švedų smulkiųjų ūkininkų kooperatyvas, vystantis visuomeninio maitinimo verslą pagal “slow food” filosofiją. Vieni augina gyvulius, gamina pieną, sūrius, mėsą, kiti - prieskoninius augalus, daržoves, treti valdo maitinimo įstaigą. “Jei gali danai ir švedai, kodėl negalėtume to daryti mes?” – idėjos gimimą prisiminė „Da Antonio“ retoranų tinklo direktorė Alvyda Eigminienė. Praėjusią savaitę restoranų tinklas visuomenei pristatė natūrinį ūkį - „Europos centro golfo klubo“ apylinkėse besiganančią avių bandą, kurioje jau 13 gyventojų. Pirmųjų kepsnių iš natūriniame „Da Antonio“ ūkyje užaugintos avienos restoranų lankytojai sulauks lapkritį.

Pritrūkus savo užaugintos avienos, jos bus įsigyjama iš patikimų ūkininkų. Baziliko, šalavijų, mėtų, rukolų ir dalį kitų prieskonių savo sodybose bei ūkeliuose užaugina restorano darbuotojų tėvai, artimieji, o ko nepakanka, įsigyjama iš kitų tiekėjų. „Prieskonines daržoves ruošiame savo rankomis, užšaldome pagal specialią technologiją ir jų turime ištisus metus, - džiaugėsi restoranų tinklo direktorė. – Antai vasarį turime savo baziliko, kuris labiau kvepia negu atgabentas iš Olandijos”.

Kaip sveikiau?

Didelėse bandose ne visada pavyksta užauginti sveiką mėsą. Ūkiuose, kur vienoje vietoje didelė gyvūnų koncentracija, dažnesnės infekcijos; gyvūnų sveikatai neigiamai atsiliepia vaistai, šėrimas hormonais. Dideliuose daržovių ūkiuose naudojama daugiau chemikalų nei mažuose.
Lėto maisto filosofija populiarėja ir Lietuvoje. Ramiai, niekur neskubant pasėdėti jaukioje restorano aplinkoje (antai „Europos centro golfo klubo“ patalpose įsikūręs vienas iš „Da Antonio“ restoranų stebina ir džiugina neįtikėtina aplink tvyrančia ramybe ir žaluma bei gamtos artumu), sveikai užkąsti susirenka nemažai pavargusiųjų nuo amžino lėkimo ir greito maisto. Krizė naujai filosofijai netrukdo. „Nors lėto maisto gaminimas neatneša didelio pelno, tačiau mūsų tikslą - būti arčiau vartotojų pateisina. “Slow food“ filosofija atveria naujas galimybes”, - įsitikinęs F. Di Marco.

Su pagarba tradicijoms

“Da Antonio” strategija – suderinti itališkas ir lietuviškas maitinimosi tradicijas. Suprantama, į itališką restoraną daugiausia produktų atkeliauja iš Italijos. “Tiesiog privalome lankytojams pasiūlyti geriausių itališkų vynų, - sakė žinovas, - kuriuos išrenka restorano vyno specialistai. Jie keliauja po Italiją, aplanko parodas ir vyndarius. Dažniausiai – mažas šeimynines gamyklėles, kuriose atranda išskirtinio skonio vynų.


Žuvį restoranas įsigyja užsienyje - daugelis patiekalų ruošiama iš jūrinių žuvų (dirbtinai tvenkiniuose užauginta žuvis nenaudojama). Tačiau naudoti kitus, lietuviškus - šviežius, sveikus ir natūralius ingredientus, - didžiulis privalumas. Tai pagrįsta ekonomine logika ir atveria kelią gerai vienas kitą pažįstančių žmonių kooperacijai.

Kai kas vertina „Da Antonio“ kaip prabangų restoraną. Anot F. Di Marco, taip nėra: restoranų grupė stengiasi išlaikyti optimalų kainos ir kokybės santykį. „Da Antonio“ - lyderiaujantis italų restoranas Lietuvoje.

„Da Antonio” restoranuose gaminama virš 15 skirtingų rūšių makaronų ir raviolių, kurių įdarai ruošiami iš šviežių daržovių, mėsos, ūkininkų išaugintos avienos, sūrių), o taip pat - autentiška itališka pica iš aukščiausios rūšies miltų, paskrudintu padu bei pagardinta originaliais ingredientais bei „San Marzano” pomidorais.

 
 
Į viršų
Su artėjančiom Šventėm!!!
«Ankstesnė Sekanti»
Dizainas: Puslapiai.eu. Svetainėje naudojama MegaTVS